Polja označena z * so obvezna / Fields marked with a * are required

Novice ~ 28.12.2015

Nagrajeni filmi: Suri, Zakaj? in Sončni mrk

Deveti filmski festival BOFF po treh večerih projekcij nagradil najboljše filme treh kategorij ter najboljšega po izboru občinstva.

Bovec, 28. december – Festival filmov o športu in naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) je svojo že deveto izvedbo zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim filmom po izbiri žirije in občinstva.

Najboljši film kategorije Narava in ekologija je po mnenju štiričlanske žirije, ki so jo sestavljali domači filmski ustvarjalci Kaja Trkman, Tomaž Šantl, Katja Pokorn in Mitja Legat, film Suri slovaškega avtorja Pavola Barabaša. Nagrado podeljuje Toyota Slovenija.

Najboljši film v kategoriji do 15 minut dolgih športnih filmov je slovenski kajakaški film Zakaj? (Why?) avtorja Roka Rozmana.

Najboljši film v kategoriji daljših športnih filmov je kanadski smučarski film Sončni mrk (Eclipse) Anthonyja Bonella. Občinstvo je največ glasov namenilo filmu Suri.

V treh večerih je bilo na ogled 33 filmov, od teh 30 v tekmovalnem sporedu (4 v kategoriji Narava in ekologija, 14 med kratkimi in 12 med daljšimi športnimi filmi).

Deveti BOFF v Stergulčevi hiši na bovškem placu so zaznamovali še fotografska razstava Jošta Gantarja ter predavanji Roka Rozmana o nasprotovanju zajezitvam na rekah in alpinistične legende Janeza Gradišarja o prvi slovenski alpinistično odpravi v Yosemite leta 1973.

Več o nagrajenih filmih

Narava in ekologija, nagrada občinstva: Suri – Pavol Barabaš, Slovaška, 2015, 65 min.
Film o afriškem ljudstvu, ki se bori za svoj tradicionalni način življenja. Barabaš je bil v Bovcu leta 2009 že nagrajen za najboljši film v tej kategoriji s filmom Carstenz – Sedma gora.
Utemeljitev žirije: “Prekrasen film, ki ima vse elemente, zanimivo zgodbo, neverjetno moč slike, dobro glasbeno podlago … in tudi skupaj vse odlično funkcionira!” Več

Kratki športni filmi: Zakaj? (Why?) – Rok Rozman, Leeway Collective, Slovenija, 2015, 12 min.
Film 27-letnega biologa in okoljskega aktivista Roka Rozmana o kajakaški avanturi v Argentini in Čilu. Radovljičan je olimpijec v veslanju v četvercu brez krmarja z OI v Pekingu 2008 in član bronastega četverca brez krmarja na SP 2009 v Poznanu.
Utemeljitev žirije: “Poetična pripoved o iskanju, kjer cilj ni najbolj pomemben, pomembno je vse ostalo. Potovanje, poezija in na koncu akcija … pa tudi cilj je dosežen.” Več

Daljši športni filmi: Sončni mrk (Eclipse) – Anthony Bonello, Switchback Entertainment, Kanada, 2015, 31 min.
Film o uresničevanju zamisli fotografa Reubena Krabbeja – fotografirati smučanje na Arktiki med sončevim mrkom. Bonello je bil na BOFFu že zmagovalec v kategoriji Narava leta 2013 s filmom Stand.
Utemeljitev žirije: “Zanimiv, nov pogled na smučarsko tematiko iz fotografove (in ne klasične smučarjeve) perspektive. Edinstven dogodek, ujet v edinstven film!” Več


KOFF po BOFFu

Izbrani filmi festivala bodo 22. januarja na ogled v Narodnem domu v Mežici na prireditvi KOFF (Koroški Outdoor Film Festival).