Vabimo te na BOFF 2018


DEC 03 2018

Dvanajsta edicija  festivala BOFF, Bovec Outdoor Film Festival 2018

Beeeee, lej jo ovco. Pa smo ji dali čelade na glave, pa jezik nam kaže in kdo je sedaj ta ovca? Med drugim je ovca neuradna bovška maskota, ali smo mi vsi malo beee ali pač ne, to je zdaj vprašanje.

Mi smo za BOFF, če ste tudi vi, potem ste (smo) ovce vsi ali kaj, vsi se pritožujejo nad gužvo in pretiranim številom obiskovalcev, tu so tegobe za lokalno prebivalstvo, neurejena infrastruktura in smeti. Trajnostno je moderno, skoraj nujno, a na terenu redko. Bil je plan, organizacija okrogle mize na to temo, a povedano po pravici, festival trenutno nima pozicije in energije za večje razprave in odmike od zastavljene programske sheme. A nas to zanima in aktualne problematične teme se odvijajo tu ali na filmu, primeri dobrih praks nas tako lahko podučijo in usmerijo. Žal se moramo še vedno ukvarjati z argumentiranjem, da je dogodek dober in potreben, ne glede na uspehe prejšnjih let, prihaja do konflikta interesov ter poziva k resnemu razmisleku o definiciji novega termina. Naša naloga je sedaj odlična izvedba dogodka, da vam pripeljemo nove govorce in pokažemo izbrane filme, kritične pa povabimo k diskurzu. S kolesarskimi potmi, toaletnimi prostori, zaprtimi cestami, novimi strategijami pa naj se ukvarjajo tisti, ki so za to pristojni.

Zadnja leta se mi pogosto dogaja, da sem navdušen nad sestavljenim programom tekoče edicije in si rečem, da bo to višino težko ponovno doseči. Lani je bil festival zelo uspešen, presenečeni smo bili nad odličnim obiskom, imeli smo tudi lepo vreme in odličen kaninski sneg. Vse se je poklopilo. Letos je pred nami nova zgodba, novi akterji. Rad imam zgodbe velikih ljudi, malo manj pa tiste, ki to niso, a mislijo, da morajo biti del velike zgodbe, pa čeprav v vlogi anti junaka. Rez. Protagonisti predvajanih zgodb dajo festivalu pečat ter naredijo dogodek velik v vseh pogledih, posamezni gostje, bodisi avtorji, kot govorci naredijo vtis in tisto pravo veličino.

Za nas je pomemben vsak gost, naj bo to veliko ime iz tujine ali mladi domači avtor, predvsem pa si ti dragi prijatelj, naš gost, ki te cenimo in vabimo na vse projekcije, tudi na tiste prve, popoldanske, kajti želimo si konstantno dober obisk v vseh terminih tridnevnega festivala. Veselimo se vašega obiska in druženja z nami in z avtorji, ki prihajajo v Bovec. Kot nam je znano, prihajajo v goste vsi izbrani slovenski avtorji, prav tako bo med njimi kar nekaj tujih ustvarjalcev. Trdim,  da nam je tudi letos uspelo in ponosno vam predstavljamo spored filmov in ostalih dogodkov dvanajste edicije festivala BOFF.

Prvi dan v Stergulčevi hiši je namenjen trem predavanjem in otvoritvi slikarske razstave Evgena Čopija Goriška. Še prej bo na programu okrogla miza na temo monitoringa in vzdrževanja v okviru odloka o upravljanju plovbe na Soči in Koritnici (konzorcij agencij ). Gostje večera bodo govorci:  Žiga Humar (soteskanje), Aljaž Anderle (ledno plezanje), Bogdan Biščak (alpinizem, predstavitev nove knjige), sledi DJ večer.

Drugega dne se selimo na Kanin kjer bo potekala tradicionalna lavinska preventivna delavnica, Alpska šola Bovec vas vabi v svojo družbo. Preko dneva bo potekala tudi delavnica - fotopobeg, z mentorico Uršo Drofenik boste snemali in obdelovali vaše fotografije, posnete z mobilnim telefonom. Za tiste, ki imajo radi jame, bo Opasen organiziral izlet v jamo Srnico, zagotovo vredno obiska. In potem se zmrači in gremo v kino oziroma v Kulturni Dom Bovec, gledali bomo skoraj tristopetdeset minut izbranih filmov, porazdeljenih v več tematskih sklopov.

Začnemo ob peti uri, v tem sklopu vas bo zagotovo navdušil italijanski film o največjem ledenem slapu v Evropi, ki se bohoti v jami pod Kaninskim pogorjem. Whiteroom pa so letos ponovno, kot eni redkih, posneli igrani komični film Sci Vacation z vložki izvrstnega freeride smučanja.

Drugi sklop bi lahko poimenovali freeride. Za vas smo izbrali predstavnika avstrijske in francoske šole. Strmi vršaci nad Chamonixom v družbi lokalcev, strme klasike, posnete z droni in naglavnimi kamerami, ki na trenutke dvignejo kocine, ekstremno. Manj ekstremen je izlet na Antarktiko, močan pa je veter, ki smučarje meče po tleh, ko na zmajih prečijo ledene planjave. Kako se spopadejo sami s sabo, pa boste bolje razumeli, saj je film No mens's Land opremljen s slovenskimi podnapisi, zahvala gre podjetju Elan.

Po uspešni premieri v ljubljanski Kino Šiški v Bovec prihaja težko pričakovani Undamaged, ekodokumentarec ekipe Balkan River Defence, vrhunski izdelek izpod domačih rok, ki vas ne bo pustil ravnodušnih. Plastic Ocean ima že takšno ime, da vam je vse jasno, pa vam je res? Film je opremljen s slovenskimi podnapisi, tako da ni izgovorov. Ekosklop v vsako šolsko klop!

Roza sklop ali ženski sklop, kar vam je ljubše, tu so štirje odlični filmi, jagodni izbor filmov, ki so jih posnele One, oziroma so le te glavne protagonistke. Odlična plezarija dolgih trade smeri v Jordaniji, ženske v politiki in kulturi na Islandiji, vse o legendi Liv Sansoz ter za konec komični Francozek.

Gost drugega večera bo vsestranski športnik, eden in edini Filip Flisar. Kaj nas čaka, to je presenečenje.

Tretjega dne se ponovno dobimo ob peti uri v KD Bovec, ta dan se bo letelo in plezalo, in seveda še kaj. Začnemo z B.A.S.E. skakalci, surfarji in padalci. Sledi sklop, posvečen slovenski produkciji, sedem izbranih filmov prikazuje različne aspekte športov, od rolkanja po Iranu do zgodovine kajakaštva na reki Soči. Spremljali boste najgloblji potop, najgloblje kolesarjenje in najgloblji gozd okoli Panovca.

Premierno pa bomo zavrteli film, ki prikazuje učenje kajaka v Ugandi, Bubugo bananda kajak šola poteka na izviru Belega Nila. Vabljeni, da prisluhnite domačim avtorjem, ki so potrdili svoj obisk.

V sodelovanju z Red Bullom bomo premierno predstavili projekt: Jet Flight, kaj to je, oziroma kako hitro je, pa bo povedal gost večera Matjaž Klemenčič. Naj omenim le, da se leti nad Sočo, zelo nizko leti. Ker pa radi gledamo tudi kolesarske filme, nismo mogli mimo letošnjega zmagovalca v tej kategoriji, ni premiera, a na velikem platnu ogledati si North of nightfall - to je to, divja pokrajina in drzne vožnje z naravovarstvenim pridihom.

Sledi projekcija izbranega filma Reel Rock Tour številka trinajst. Reel Rock Tour je proizvod produkcijske hiše Senderfilm, ki že nekaj let skrbi za nove standarde v filmski outdoor industriji (Valley Uprising, The Dawn wall ...). Veseli nas da so ponovno z nami, tokrat s celim filmom o Adamu Ondri, ki vas popelje v svet 9b! In the Starlight je film posebnih razsežnosti, lepote našega planeta skozi oko profesionalnega fotografa z pridihom družinskih obveznosti. Izbrali smo ga za zaključek letošnje edicije festivala, v baru Gouf sledi druženje z DJ-jem.

Za varstvo in animacijo najmlajših obiskovalcev je letos končno poskrbljeno: Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin - enota Bovec (samo 29. in 30. 12 med 18. in 21. uro, brezplačno).

Tudi letos nismo organizirali strokovne žirije, podelili bomo samo dve nagradi občinstva. Obiskovalci boste izbrali najboljši slovenski film in najboljši tujejezični film.

Število vstopnic je omejeno, lani smo bili na momente razprodani. Zato toplo priporočamo rezervacije vstopnic, ki bo potekala po ustaljenem sistemu, preko elektronske pošte je potrebno navesti imena in priimke ter željene termine.
Rezervacije možne do 28.12 do 24 ure.

Smo samo zanesenjaki, navdušenci, ki bi sporočilnost filmov in vsega, kar gre zraven, radi prenesli na vas. Pa ne razumeti narobe, nismo skromni. Kljub temu, da smo letos ostali skoraj brez vseh glavnih sponzorjev, bodo vstopnice na voljo po isti ceni, trudimo pa se tudi z prevodi nekaterih filmov v slovenski jezik. Glavni partner in financer ostaja Občina Bovec, ki nam zaupa izvedbo dogodka, a skupna želja vseh nas je, da se dogodek nadaljuje in kot tak opravičuje vložen trud in sredstva, dober obisk bo tako zagotovilo za nadaljnji obstoj in razvoj. Pridite in uživajte!

Povezave:         FILMI BOFF 2018          DOGODKI BOFF 2018        SPORED BOFF 2018


Glavni sponzor:

  • Občina Bovec

Sponzorji:

  • InterSPORT
  • Soške elektrarne Nova Gorica
  • Zavaroavlnica MERKUR
  • Mahle
  • Stavanja avtohiša
  • campLiza
  • Char Avanture
  • Bovec Šport
  • SPORT MIX
  • Hotel Sanje ob Soči
  • Nejc Šerbec Višinska dela
  • CocaCola HBC

Pokrovitelji:

  • MICO
  • Osprey
  • Hydro Flask
  • Opasen
  • DIDAKTA
  • SIDARTA
  • LAŠKO
  • GOUF BAR

Partnerji festivala:

  • Kulturni dom Nova GoricaCO
  • Posoški razvojni center

Medijski pokrovitelji:

  • Sokol
  • mtb.si
  • Svet in ljudje
  • GORE in LJUDJE
Prijavi se na novice:
NAROCI SE
© 2021 BOFF Pravice pridržane