Polja označena z * so obvezna / Fields marked with a * are required

Novice ~ 31.12.2009

Štiri nagrade trem filmom

Nagrajeni filmi tretjega bovškega filmskega festivala so Carstenz – Siedma hora (Slovaška), New Zealand South Island Circumnavigation (Velika Britanija) in To ni hec (Slovenija).

Bovec, 31. december – Tretji bovški festival filmov o naravi in športih v njej (Bovec Outdor Film Festival – BOFF) v Kulturnem domu Bovec se je sinoči končal s podelitvijo nagrad najboljšim filmom.

Nagrado žirije za najboljši film festivala v kategoriji narava in okolje je prejel film Carstenz – Siedma hora slovaškega avtorja Pavola Barabaša (2008). Odločitev žirije je potrdilo tudi občinstvo, saj ga je izglasovalo še za najboljši film po svoji izbiri.

V kategoriji šport in akcija je žirija nagradila film britanske avtorice Justine Curgenven z naslovom New Zealand South Island Circumnavigation (2008). Za najboljši film te kategorije po izbiri občinstva je bil izbran domači film To ni hec avtorja Tomaža Šantla (2009).

Gledalci so v treh dneh videli 26 filmov, od teh 20 v tekmovalnem programu. Neuradno se je festival začel v ponedeljek z razstavo del športnega fotografa Petra Fetticha in projekcijo filma izven konkurence. V torek je festival odprl župan Bovca Danijel Krivec, ob podelitvi nagrad pa sta ga zaključila predavanje letalca Matevža Lenarčiča in netekmovalni sklop reklamnih in predstavitvenih filmov.

Predstave si je v povprečju ogledalo po okoli 200 gledalcev, skupaj so izpolnili 1150 glasovnic.

“Računamo, da bomo z novicami z uspešne tretje izvedbe festivala dosegli tudi tuje avtorje, ki doslej za nas še niso vedeli. Nekaj avtorjev je bilo letos tudi tukaj in računamo, da bodo širili glas o Bovcu. Tudi razpis za četrti festival bo kmalu zunaj, zato si obetamo prihodnje leto še bogatejši izbor,” je po koncu povedala programska vodja festivala Polona Ziherl.

Tudi organizacijski vodja Jan Maček je z mislimi že pri naslednjem festivalu: “Z letošnjo izvedbo sem zadovoljen. Prihodnjič bomo festival skušali razširiti na še več spremljevalnih dejavnosti – prireditev, delavnic … Količina filmov je prava, termin tudi, tako da se zopet vidimo konec decembra 2010.”

Nagrade žirije je podeljeval član Marco Mosetti, gost iz Italije: “Pri izbiri nagrajenih filmov smo bili kar v zadregi, toliko dobrih izdelkov smo videli. Prepričan sem, da smo izbrali prava dva, enega je potrdilo tudi občinstvo in dodalo še drugega, slovenskega, ki me je tudi zelo pozitivno presenetil, čeprav pri svojih letih z rolkanjem nimam nič skupnega. Odlično je izdelan in kaže enako navdušenje avtorja nad filmom kot akterjev nad športom.”

Nagrajene filme bomo lahko še enkrat videli 7. in 8. februarja v ljubljanskem Kinodvoru v programu Kinodvor Adrenalin.

Kot pa že mogoče veste smo Snežne skulpture prestavili na: 17. – 20- februar , v Bovcu seveda.