Polja označena z * so obvezna / Fields marked with a * are required

Dogodki 2015 / 2016

26. 12. 2015 Stergulčeva hiša
17:00
Otvoritev razstave
/ Fotografska razstava: Spektakel na strehi
Avtor: Jošt Gantar

Fotografska razstava “Spektakel na strehi” je nabor utrinkov na slikovitih lokacijah na območju Julijskih Alp, ki so ujeti v spletu čarobne svetlobe okoli sončnega vzhoda ali zahoda in v atraktivnem stanju narave in njenih pojavov. Da uvidimo vse te posebne trenutke, je potrebna precejšnja predanost, saj je poleg planiranja in iskanja zanimivih lokacij ter interpretacije podatkov vremenske napovedi v gorski svet s polnim nahrbtnikov težke fotografske opreme potrebno oditi bodisi sredi noči bodisi pa se ponoči vračati nazaj v dolino. Včasih tudi zaman, saj te na cilju na primer pričaka pričaka megla ali pa se med potjo že pooblači. Ko pa se vse poklopi in se odvije spektakel gorske narave, pa je ves trud seveda poplačan.

O avtorju:

Jošt Gantar je večkrat nagrajen profesionalni fotograf, čigar dela so bila objavljena v mnogih domačih in tujih publikacijah, katalogih in knjižnih izvedbah, med drugim tudi na naslovnici uradnega turističnega kataloga za predstavitev Slovenije. Njegova dela so bila razstavljena na mnogih razstavah po Sloveniji in drugod po svetu, med drugim tudi v palači Združenih narodov v New Yorku. Kot urednik fotografije in član uredniških odborov pa je sodeloval tudi pri pripravi nekaterih knjižnih izdaj.

Na profesionalnem nivoju s pripravo promocijskih fotografij veliko deluje na področju turizma, sicer pa se ukvarja s širšim področjem komercialne fotografije in sodeluje s številnimi ponudniki turističnih storitev, založbami, organizacijami in drugimi podjetji po Sloveniji. Kot avtor sicer izhaja iz pokrajinske fotografije, raziskuje nove poglede in kombinacije predvsem na klasičnih motivih slovenske kulturne in naravne krajine in jih preko svojega analitičnega pristopa poskuša prikazati v drugi luči in jih odkriti ponovno, poleg pa se zateka tudi k sodobnim fotografskim tehnikam ter studijskim prijemom.

Spletna stran: www.jostgantar.com
Sledite mu na FB strani: www.facebook.com/jostgantarphoto

26. 12. 2015 Stergulčeva hiša
20:00
Ko se združita kajak in naravovarstvo…
Predavanje
/ Gost: Rok Rozman, biolog, aktivist / »Boj za reke na Balkanu« + Film

Rok Rozman bo spregovoril o nenasitnem apetitu nekaterih, ki bi v želji po mastnem zaslužku tako radi zajezili še zadnje prosto tekoče reke v Evropi, ki jih je Balkan na srečo še poln. Rekam Balkana (vključno s Slovenijo) trenutno grozi gradnja 2.700 jezov, večine celo v zavarovanih območjih (Narodni parki, Natura 2000 območja itd.) in le združeno nasprotovanje in upor bosta omogočila, da te bisere ohranimo. Povezovanje znanosti, nevladnih organizacij in predvsem outdoor športov, ki se izvajajo na rekah, bodo bistvenega pomena.
Rok je z ekipo Leeway collective osnoval projekt, ki bo storil prav to. Projekt Balkan Tour bo v 42 dneh (od 2. aprila do 13. maja) s svojo ekipo kajakašev in snemalcev obiskal večino najbolj ogroženih rek na Balkanu. Te reke in odseke bodo fantje preveslali v kajakih, k sodelovanju povabili domačine in vse, ki bi se odpravi radi pridružili, priprejali bodo okrogle mize, posvete, tiskovne konference, projekcije filmov in zabave Wild parties for Wild Rivers. Med odpravo bodo zbirali podpise peticije za razglasitev Narodnega parka na zadnji veliki nezajezeni reki v Evropi, albanski Vjosi, ki jih bodo ob koncu odprave, po flotilli in zabavi ob reki Vjosa, na protestu v Tirani izročili albanskemu premieru Ediju Rami. Prisluhnite, kako se lahko vključite in pomagate v boju za balkanske reke!

28. 12. 2015 Stergulčeva hiša
20:00
Vsak lahko živi svoje sanje…
Vsak lahko živi svoje sanje
 / spominski film Juretu Breceljniku
Ratrakistov dnevnik
/ E / Jure Breceljnik / 27′ / 2010 / Slovenija
Podelitev nagrad: 9. BOFF 2015
Predavanje / Gost: Janez Gradišar, alpinist, legenda / “Yosemite 1973″

Letos poleti se je od nas veliko prekmalu poslovil fotograf in režiser Jure Breceljnik. Njegov opus je bogat in raznolik, fotografsko bogati dokumentarni filmi so polni dotikov pristnosti in subtilnosti. Snemal je predvsem krajše dokumentarne filme, med celovečernimi pa izstopa film “Wild One” (BOFF 2013), socialna drama francoskega hendikepiranega športnega plezalca, ki ima zelo pozitiven prizvok o vztrajnosti in trdni volji.

Jure je poleg številnih svojih del veliko ustvarjal tudi v dolini Soče, pred šestimi leti je za LTO Bovec posnel promocijski film, kmalu zatem še “Rambo Air”, freestyle filmček z veliko snežno skakalnico na vrhu Kanina. Takrat so ga očarali prav kaninski ratrakisti, h katerim se je nekaj let zatem vrnil na Kanin in v produkciji RTV Slovenija posnel dokumentarec o možeh, ki svoje delo opravljajo v ekstremnih in nevarnih razmerah. Jure je spremljal njihov vsakdanjik, ko večina od nas dela v pisarnah, oni opravljajo svoje delo na višini 2500 metrov, v brutalnih vremenskih razmerah, mrazu, snegu, megli in še čem.
Upamo in želimo si, da se projekcije udeleži tudi veliko glavnih protagonistov filma, kaninskih ratrakistov, ki so zvezde filma “Ratrakistov dnevnik”.
Juretovo delo sedaj nadaljuje Natalija Gros, žena in mati njune sedaj 10-mesečne hčerke Ele, ter ostala ekipa produkcijske hiše FILM IT.

Več o Juretovem delu na: : http://www.filmit.si/

Janez Gradišar:
O starih časih in drznih podvigih bo spregovoril Janez Gradišar (AAO), alpinist. Seznam vzponov je velik in zajema tudi veliko prvenstvenih smeri.
Janez ima pripravljeno predavanje o prvi slovenski alpinistični odpravi v El Capitan (1973), katere vodja je bil. Dolina Yosemite se nahaja blizu San Francisca, monolitne stene so visoke do 1200m in so jih ameriški plezalci preplezali šele okoli leta 1958. Slovenci so bili tam leta 1973, pred njimi so bili le Francozi in Angleži. Z njim so bili še člani: Janez Dovžan in Miha Smolej (AO Mojstrana),  Janez Lončar in Dušan Srečnik (AO Tržič),  Nejc Zaplotnik (AO Kranj).
Plezali so v steni El Capitana, Half Doma in v nižjih stenah. Ture so trajale 6-7 dni in so po težavnosti spadale v sam vrh svetovnega skalnega alpinizma.
Janez pravi: »V naših časih je bilo plezanje bolj pustolovščina kot šport, danes se je razvilo v višinsko gimnastiko, plezalci so atleti, ki se nenehno urijo in ponavljajo gibe do popolnosti.«
Vabljeni da si ogledate arhivski foto material ter prisluhnite alpinistični legendi.

Vstop na predavanje je prost. Sponzor sklopa je Kaskader d.o.o.



+

Vse tri dni festivala med 17. in 23. uro / KNJIŽNI SEJEM (Didakta, Planiska Zveza Slovenije, Sidarta),
Ugodne cene!

+

Mežica, Kulturni dom, (KOFF), 22. januar 2016