Polja označena z * so obvezna / Fields marked with a * are required

Novice ~ 30.12.2011

Podeljene nagrade petega BOFFa

Nagradi žirije petega festivala finskemu filmu Finnsurf in italijanskemu Najtežje v Alpah. Najboljši domači je S kolesom proti soncu, nagrada občinstva za Železno jamo.

Peti festival filmov o športih na prostem in o naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) se je v Bovcu zaključil s tretjim večerom projekcij in razglasitvijo najboljših filmov.

Med 28. in 30. decembrom so v dvoranah Stergulčeve hiše in Kulturnega doma Bovec prikazali enaindvajset filmov. Od teh jih je 16 sodilo v dve tekmovalni kategoriji, kategoriji kratkih (do 15 minut) in daljših filmov Šport in akcija.

Strokovna žirija BOFF v sestavi celovški filmski ustvarjalec Seppi Dabringer, fotografski par Janine in Dan Patitucci iz ZDA ter domača poznavalka na področju filmske kulture Nina Peče je nagrado za najboljši kratki film podelila italijanskemu filmu Najtežje v Alpah (Hardest of the Alps) avtorjev Damiano Levati, Matteo Vettorel, Emilio Previtali / STORY.teller COLLECTIVE. Film pripoveduje o romanju dveh španskih plezalcev mlajše generacije, bratov Pou, od ene do druge alpske plezalske legende oziroma njihovih prvenstvenih vzponov.

“Začelo se je bolj za hec, ko je prijatelj, sicer fotograf, kupil nov fotoaparat, ki zajema tudi vrhunske video posnetke,” je povedal eden od avtorjev Matteo Vettorel, ki je prevzel nagrado. In skromno nadaljeval: “Nato smo dobili nekaj podpore pokrovitelja, da smo si lahko privoščili helikopterske posnetke. Tako je film videti veliko večji, a na koncu je to še vedno zabava dveh prijateljev in snemanje na fotoaparat.”

Nagrado za najboljši daljši film so podelili finskemu filmu Finnsurf Aleksija Raija, ki združuje zgodbe petih finskih deskarjev na valovih. Surfanje na Finskem? Rdeča nit zabavne pripovedi je prav to.

Prireditelji iz Športnega društva Drča so nagrado za najboljši slovenski film (od treh v sporedu) dodelili filmu S kolesom proti soncu Mateja Tonejca o njegovem devetmesečnem kolesarjenju od Jezerskega do Bangkoka.

Nagrado občinstva je z največ prejetimi glasovi osvojil film Železna jama (The Iron Hole) slovaškega avtorja Pavola Barabaša o odpravi v globoko in nevarnosti polno sotesko Trou de Fer na otoku Reunion. Priznani avanturistični filmski ustvarjalec Barabaš je pred dvema letoma v Bovcu s filmom Carstensz – Siedma hora že zmagal v kategoriji Narava in okolje.

“Imeli smo le štiri tekmovalne kratke filme, tako da je bila tam odločitev nekaj lažja, in kar dvanajst dolgih, ki smo si jih ogledali po večkrat, saj smo jih ocenjevali po večih kriterijih. Člani žirije se pred tem nismo poznali, a na koncu smo vsi imeli v ožjem izboru iste štiri. Finnsurf ni bil po skoraj nobenem kriteriju pri nikomer prvi, a pri vseh v vseh pogledih tik pod vrhom, kar mu je zagotovilo zmago,” je o delu žirije poročal Dabringer.

Vodja festivala Jan Maček je ob zaključku povedal: “Zelo smo zadovoljni z novo lokacijo v Stergulčevi hiši, prispevala je k uspelemu festivalu. S porastom obiska gledalcev smo zadovoljni, še posebno zato, ker je največ gledalcev prišlo v Bovec prav zaradi festivala. Videli smo veliko dobrih filmov. Pri sestavljanju sporeda smo dali nekaj prednosti domačim izdelkom.”

V okviru drugega festivala snežnih skulptur, ki ga je toplo vreme iz Bovca skoraj povsem pregnalo na Kanin (v Bovcu se je borila le domača bovška ekipa, ki je iz talečega se kupa snega vsak dan oblikovala novo skulpturo), je bila najbolje ocenjena skulptura ruske ekipe Glebos.