Polja označena z * so obvezna / Fields marked with a * are required

Filmi 2012,Šport in akcija (tekmovalni del) ~ 04.12.2012

Divji

Divji / SL / Jure Breceljnik / 88′ / 2012 / Slovenija

29. 12. 2012, 22:00

Kljub redki dedni bolezni, telesni hibi z omejeno mobilnostjo rok in nog, in ne ravno najbolj srečnemu otroštvu brez staršev, je dokazal, da je mogoče premagati vse predsodke, uspeti v športu in postati vzornik številnim. Njegova življenjska zgodba, iskanje ljubezni in bioloških staršev, ki so se mu na rodnem otoku Martinique odrekli v najbolj ranem otroštvu, ko je bil še dojenček, je rdeča nit pretresljivega dolgometražnega 90-minutnega dokumentarnega filma z naslovom Wild One (Divji) slovenskega režiserja Jureta Breceljnika, v produkciji slovenske produkcijske hiše Film IT.
Breceljnik, zaslovel je z nagrajeno filmsko uprizoritvijo podvigov športne plezalke Natalije Gros Chalk and Chocolate (Magnezij in čokolada), se ni niti najmanj ustrašil izziva pred kamero profesionalno voditi zelo dobro povedane življenjske zgodbe igralskega naturščika, ki je glavni pripovedovalec, “glavni igralec” in osrednji protagonist filma. Pred očmi gledalca se vrstijo prizori iz vsakdanjega življenja osrednjega junaka, začinjeni z njegovimi športno plezalskimi podvigi v naravni skali in na umetnih plezališčih po svetu ter večnimi bivanjskimi vprašanji o smislu življenja, s katerimi se srečuje vsak človek: Kdo sem? Zakaj sem tu? Kam gre moja pot? Stalnica pa je tudi iskanje bioloških staršev in odgovora na vprašanje, zakaj ga je mati po rojstvu zapustila.
Lepo zaokrožena zgodba, na trenutke sila čustvena, vendar nič kaj patetična, na filmskem platnu deluje zelo prepričljivo. Zgodbe o profesionalnem plezalcu, ki je bil najprej invalid, nato invalidni plezalec, kasneje pa motivator in spodbuda številnim z osebnim zgledom, da je mogoče v športu biti uspešen kljub hibam, pa se ne bi sramoval niti kakšen igrani celovečerec z veliko večjim proračunom.
Povezava na intervju:

http://www.siol.net/novice/svet/2011/04/philippe_ribiere_invalid_plezalec.aspx