Polja označena z * so obvezna / Fields marked with a * are required

Novice ~ 02.12.2013

Vabljeni na sedmi BOFF!

Ponovno se bliža konec leta in zopet vas vabimo v Bovec, tokrat na sedmi BOFF. Bovec outdoor film festival, festival filmov o športu, avanturi in ekologiji, bo letos postregel z zares odličnim programom.

Organizatorji se nismo predali preveliki žalosti za smučiščem Kanin, ampak smo šli v drugo smer. Seveda je škoda velika, a bolje tako, kot da se bi še komu kaj zgodilo. Da se stvari spremenijo na bolje, pa bo treba v Bovcu marsikaj spremeniti. Naše društvo to poslanstvo izpolnjuje s festivalom BOFF.

VIŠJE, TEŽJE, GLOBJE so prijatelji, ki bodo letos z nami sedeli v dvoranah Stergulčeve hiše v Bovcu. Med 57 prijavljenimi filmi smo za vas pripravili program z 28 filmi različnih tematik in zgodb.

V tekmovalni program so se uvrstili: 4 filmi iz kategorije Narava in ekologija, 7 filmov iz kategorije Šport in akcija – kratki filmi, ter 16 filmov iz kategorije Šport in akcija – dolgi filmi.

“Trdim, da se izbor filmov lahko meri z največjimi in najodmevnejšimi podobnimi festivali po svetu. Nabor je rezultat ogledov in nabora filmov preko poletja, ki se sedaj lahko ponosno predstavijo občinstvu v Bovcu. Letos smo programu dodali tudi nastope glasbenih in umetniških izvajalcev,” izbor filmov in programa komentira direktor festivala Jan Maček.

Zmagovalce sedmega BOFF-a bo izbrala strokovna žirija, kot vsako leto pa tudi obiskovalci z glasovanjem za najboljši film po izboru publike. Več o žiriji.

“Glede na prejšnje edicije festivala imamo letos na programu več filmov plezalne in alpinistične tematike. Zakaj temu tako? Dejstvo je, da je bil delež teh filmov med prijavljenimi največji. In tako je bila izbira logična, moram pa poudariti, da so ti filmi vrhunski in v samem vrhu letošnje svetovne produkcije. Last Great Climb, Spice Girl, High Tension, The Waiting game, Sensei, Na pogled, Rockin Cuba so filmi, ki letos zmagujejo po večjih festivalih avanturističnega in gorniškega filma po vsem svetu. Nas so prepričali, upamo da bodo tudi vas. Na sporedu imamo tudi nekaj smučarskih filmov, sicer manj kot prejšnja leta, a vseeno ne moremo mimo Valhalle, ki je nekaj čarobnega in nostalgičnega. Kot presenečenje in eksotiko pa smo na seznam dodali tudi dva filma iz sveta soteskanja, ki vsak zase govorita svojo zgodbo tega zanimivega športa. Film Down the line vas bo popeljal v skrite kanjone Kanade, kjer se odkrivajo še neraziskani kotički sotesk Squamisha, The Beginning pa je čisto nasprotje: AKCIJA in EKSTREM v pravi besedi. Da pa mokrih športov letos ne zastopajo samo soteskarski, je poskrbel Andrej Bijuklič, sicer tudi ambasador BOFF-a, s kratkim filmom, kateri govori o kajak izletu s prijatelji na reke Čila in Argentine. Mokra slovenska premiera pa bo težko pričakovani prvi evropski surfdokumentarec Old & Young & Sea, ki lepote tega športa preko zanimivih posameznikov predstavi tako v športni kot ekološki luči, močan faktor pa je tudi način življenja junakov tega avstrijskega celovečerca. Tudi letos ne bodo razočarani gorski kolesarji, prikazali bomo Not Bad trendseterjev iz produkcije Anthill. Ekologija pa ima močan prizvok v filmu Stand, ki ni samo film o stoječih na deski, ampak kritizira prekomerno možnost razlitja nafte na obalah Kanade in Aljaske. Posledice našega ravnanja se odražajo v načinu življenja, ki ga opisuje film Amazonija – trajnostno bivanje v deževnem gozdu, originalni domorodci se tega dobro zavedajo. Da tudi Great Canyon ni brez madeža, priča kratki film I am Red. Kot lani je drugi dan na sporedu tudi del programa, namenjen mlajši publiki, filmi Gremo na Kum, Temporada in Creamen so namenjeni tako mlajši kot starejši publiki, saj učijo, nagovarjajo in vabijo k razmisleku ….” komentira selekcijo izbranih filmov Tanja Tomaselli.

Več o filmih si preberite tukaj.

Poleg filmskega dela bomo postregli s knjižnim sejmom, razstavo fotografij, zimsko delavnico, predavanji, nastopi žonglerjev, godcev in DJ-i. Med knjigami boste po zares ugodnih cenah lahko izbirali med knjižnimi založbami: Didakta, Planinska Zveza Slovenije in Sidarta. Začetek festivalskega dogajanja bomo dobesedno zakurili z žonglersko skupino Čupakabra. Več let izkušenj, vsako leto preko 100 nastopov ter odlična koreografija vas bodo prepričali, zakaj o njih tak sloves. Malo kasneje bo del podob iz potovanj predstavil Rožle Bregar, mlad odličen fotograf, ki se zadnje čase pogosto pojavlja tudi za kamero. Zadnji dan festivala pa bosta imela predavanje s filmom svetovno priznana letalca in skakalca: Stane Kranjc in Edo Senica, tema bodo padala, skoki B.A.S.E. in podobne zračne vragolije. Za veliki finale pa sledijo borci s harmoniko in teksti v podobi dueta BAKALINA. Kot slovo od festivala BOFF in začetek novega se bomo spopadli z sukalci plošč: FEENTZ (driskoteka), IVANHOE (driskoteka), ALPHA MALE (Hude Shoezz), žur bo potekal v Baru Pink Panter.

Več o dogodkih pa tukaj.

Vabljeni v Bovec, da se z nami podružite in poveselite. V naše goste prihajajo tudi domači in tuji avtorji, z njimi se boste lahko pogovarjali v času projekcij.

PARTNERJI / SPONZORJI / Mediji /  BOFF-a 2013
LTO BOVEC, SFC javna agencija RS, HYPO Leasing, Adriatic Slovenica, Vzajemna, Pro-Alt, Korda’s, Sanje ob soči, Didakta, Sidarta
Vsi partnerji BOFF